Centre Català de Basilea

Junta Directiva

·         Presidència: Concepció Kühner-Hurtado

[ckuhner@swissonline.ch]

·         Vicepresidència: Fermí Küng [jordi.kueng@datacomm.ch]

·         Secretariat: Lídia Andrés [landres@xtec.es]

·         Tresoreria: Albert Serrallach [serrallach.fampratteln@teleport.ch]

·         Vocals: Joan Camprubí, Josep Màdico-Bosch, Josep Moles, Roser Häfliger, 
Imma Galvez

Història de Casa Nostra de Basilea per Joan Camprubí

 

Després de la fundació de Casa Nostra l'any 1963 a Zuric, dos socis fundadors, Jaume Galícia i Enric Bellprat, van prendre contacte amb Jordi Ràfols, Pere Ramírez i Albert Torra (tots residents a Basilea) a fi de constituir una Delegació de Casa Nostra de Suïssa a aqueixa ciutat. Aquesta temptativa no va donar resultat, però sí va servir per que en la dècada dels anys seixanta un grupet de catalans es trobessin regularment una vegada al mes en un restaurant del centre de Basilea. Cal esmentar que en aquell 1963 es va fer a Basilea el número 7 del Plançó, que va ser l'únic fet a impremta, doncs va resultar massa car.

A començament de l'any 1971 en Joan Camprubí i en Fermí Küng van prendre la iniciativa i van aconseguir agrupar un nombre més gran de catalans i simpatitzants. Amb l'assistència de tots aquells va tenir lloc el dia 8 de setembre del 1971 l'Assemblea constitutiva de la nostra Delegació de Casa Nostra, entitat depenent de Casa Nostra de Suïssa amb seu llavors a Wallisellen. La primera Junta Directiva va estar formada com segueix:

·         President: Albert Torra

·         Vicepresident: Josep Arnau

·         Tresorer: Joan Camprubí

·         Secretària: Gret Schib

·         Vicesecretari: Fermí Küng

Amb l'actuació d'aquesta Junta Directiva durant quatre anys, va anar creixent el nombre de socis i es va anar consolidant l'entitat.

En l'Assemblea de socis del 20.12.1975 va ser elegida una nova Junta que va estar formada així:

·         President: Pere Barceló

·         Vicepresident: Werner Habersaat

·         Tresorera: Isabel Habersaat-Aparicio

·         Secretari: Fermí Küng

·         Vicesecretària: Carme Ebberenz-Greoles

Aquesta Junta va actuar fins el 20.03.1979 quan l'assemblea de socis es va elegir la Junta següent:

·         President: Josep Canela

·         Vicepresident: Manel Marzo-Mart

·         Tresorer: Joan Camprubí

·         Secretària: Montserrat Villa-Ballbé

·         Vicesecretària: Imma Meier-Gálvez

Durant l'actuació d'aquesta Junta es va aconseguir disposar d'una sala en el nou Centre Parroquial de Binningen. Fins llavors les activitats havien tingut lloc en diferents restaurants de Basilea.

En l'Assemblea de gener del 1980 el tresorer Joan Camprubí va dimitir, sent substitut per la Montserrat Villa. El rest de la Junta va quedar igual.

En l'Assemblea de gener del 1983 hi va haver renovació total de Junta. Aquesta va estar formada com segueix:

·         President: Julià Ruíz Ferràn

·         Vicepresident: Fermí Küng

·         Tresorer: Jordi Riera

·         Secretària: Concepció Kühner-Hurtado

Un any més tard el president va deixar el país i naturalment es va buscar un nou president. Com sigui que en l'Assemblea de gener del 1984 ningú es volia fer càrrec de la presidència i en Josep Canela es va posar una altra vegada a disposició, però solsament per un any. Els altres càrrecs van restar igual.

Així doncs, en l'Assemblea de gener del 1985 es va buscar de nou un president. Per primera vegada va ser elegida una dona per aquest càrrec. Com que es va elegir també un nou tresorer. La nova junta es va formar com segueix:

·         Presidenta: Montserrat Villa-Ballbé

·         Vicepresident: Fermí Küng

·         Tresorer: Joan Camprubí

·         Secretària: Montserrat Villa-Ballbé

Després de dos anys d'actuació d'aquest equip, arribem a l'Assemblea de gener del 1987 on la Montserrat Villa va cessar sent elegit com a president el tresorer de la Junta anterior. Així es va formar la junta següent:

·         President: Joan Camprubí

·         Vicepresident: Fermí Küng

·         Tresorera: Isabel Habersaat-Aparicio

·         Secretària: Concepció Kühner-Hurtado

A l'Assemblea de gener del 1989 va cessar en Joan Camprubí com a president, sent elegida la secretària de la junta anterior. La nova junta es fa formar com segueix:

·         Presidenta: Concepció Kühner-Hurtado

·         Vicepresident: Fermí Küng

·         Tresorera: Mercè Flubacher-Domènech

·         Secretària: Imma Gálvez Meier

Aquesta Junta després d'actuar dos anys amb molt de coratge i amb nombroses activitats va ser reelegida a l'Assemblea de gener del 1991. Com que la tresorera, la Mercè, va dir que la manca de temps per tenir la caixa i els moviments de socis al corrent, es va elegir un "tresorer adjunt" en la persona d'Albert Serrallach. Cal dir que totes les Juntes Directives han pogut comptar amb la col·laboració de nombrosos vocals que han aportat llurs idees i llur esforç personal.

Durant els vint anys de vida de Casa Nostra de Basilea han tingut lloc un gran nombre d'activitats. Des de les trobades per a commemorar festivitats tradicionals de la Nostra Terra i per degustar plats o pastissos típics, fins reunions amb projeccions de diapositives de viatges. Des d'excursions a peu, en bicicleta, en tren, en vaixell, en cotxe i en autobús, fins dissertacions a càrrec de docents, historiadors, científics i polítics. Des de cursets per aprendre a ballar sardanes, fins cursets de català, d'escacs i de cuina.

Cal esmentar també les quatre Festes Majors de Casa Nostra de Suïssa dels anys 1975, 1980, 1985 i 1990 que s'han organitzat a Basilea amb molt d'èxit.

Però el motiu primordial d'aquestes activitats és el d'aplegar els catalans i simpatitzants d'aquests entorns per a poder comunicar-nos en la llengua pròpia, per estar al corrent dels esdeveniments a Catalunya, i per mantenir el caliu de catalanitat en tots nosaltres.

Així, quan enguany celebrem el 20è aniversari de la nostra entitat hem de dur endavant aquesta tasca de cara al 25è.

1 de novembre del 2006

Per Casa Nostra de Basilea

Joan Camprubí